Industrijska revolucija 70-ih godina prošlog vijeka donela je mnoge inovativne promene. Celokupna transformacija se odnosila na društveno uređenje i potpuno drugačiji pristup tržištu, proizvodnji i odnosu čovjeka prema zdravlju celokupne zajednice.

Korišćenje radne stolice i upotreba radne stolice 

Sa razvojem industrije i radnih obaveza, bilo je potrebno da dođe i do razvoja kancelarijskog namještaja kako bi svi mogli komforno da obavljaju svoje obaveze. Trebalo je prilagoditi izgled i oblik namještaja kako višečasovni rad u kancelariji ne bi imao negativne posledice po zdravlje zaposlenih.

Kako nastaje kancelarijska stolica?

Najviše promena zadesilo je, logično, kancelarijske stolice, koje su do pomenutog perioda manje-više bile istog izgleda. Stolica je morala da reformiše svoj kompletan izgled zbog primene i prostorne uklopivosti. Došlo je do novih verzija kancelarijskih stolica, pa tako sada imamo laboratorijsku stolicu, industrijsku stolicu, radnu fotelju, ergonomsku stolicu i druge. Sada za svako zanimanje postoji preporuka kada je u pitanju ovaj segment kancelarijskog namještaja. Jer, odgovarajuća stolica u velikoj meri može olakšati obavljaje posla.

Da bi nastala idealna kancelarijska stolica tim stručnjaka mora da da svoje mišljenje, a dizajner da uklopi sve potrebne parametre i pritom vodi računa o stilu, tako da namještaj zadovoljava i estetske kriterijume. Lekari su odmah pronašli bitne segmente koji su nedostajali klasičnom modelu kancelarijske stlice, a to su lumbalna podrška, ergonomičan naslon za leđa, rukonasloni… Svi ovi elementi predstavljaju bitan aspekt u očuvanju i poboljšanju samog zdravlja zapošljenih.

Upotreba radne stolice

Radna stolica koja se pravilno koristi smanjuje pritisak u donjem delu leđa, i ne opterećuje pršljenove L3 i L4 koji podležu najvećem pritisku. Pravilno sedenje takođe omogućava neometanu cirkulaciju od gornjih ekstremiteta do donjih i obratno. Nepravilno sedenje izaziva usporenu cirkulaciju koja se odražava na koncentraciju, budnost i nervozu. Bolovi u kukovima, zglobovima, vratu i ramenima su takođe česta pojava kod radnog sektora koji je pretežno vezan za kancelarijski rad. Ljudi koji koriste pravilno stolicu u kancelariji imaju veću koncentraciju, kreativnost i  moć pamćenja.

Mnoga istraživanja koja su sprovedena u zadnjih par godina potvrdila su ove činjenice. Zato se sve više ulaže u proučavanje i poboljšanje ergo aspekta kod svih radnih stolica. Međutim, nepravilno sedenje je česta pojava i bolovi u kičmi su prateća pojava upravo te nepravilnosti. Iako mnoge firme i kompanije ulažu dosta u profi kancelarijski namještaj i kancelarijske stolice mnogi zaposleni ne koriste te povoljnosti na pravilan način.

Primeri pravilnog i nepravilnog sedenja

Korišćenje radne stolice Upotreba radne stolice

Radne stolice